top of page

Evde Yoga Pratiğine Başlamak İsteyenlere Kılavuz!


Düzenli olarak bir yoga stüdyosuna gidemiyorsanız ya da pratiğinizi eve taşımak istiyorsanız bu rehber tam sizin için!

Pratiğe Başlamadan Önce

  • Pratik için ayırdığınız alanda elinizi, kolunuzu çarpabileceğiniz eşyalar olmadığından emin olun.

  • Su bardağı, mum, tütsü, oda parfümü gibi şeyler pratik alanınızın içinde olmasın. Tütsü ve benzeri oda kokuları pratik yaparken nefes alışverişinizi rahatsız edebilir.

  • Odanızı pratikten önce havalandırın.

  • Pratiğe başlamadan en az 2 saat öncesinde bir şey yiyip içmeyin. Aksi takdirde pratik yaparken mideniz sizi rahatsız edebilir.

  • Kullandığınız matı özenle seçin. Üzerinde kaymadığınızdan emin olun. Benim de kullandığım ve size önerebileceğim birkaç mat alternatifi;



Hafif malzemede yüksek performans sunan, 5mm, çok ideal ve kaliteli bir mat:




Renk seçenekleri www.stilefit.com web sitesinde mevcut. Ben beğendiğimi seçtim.








“Sık seyahat ediyorum. Hafif bir mat olsun ve rahat taşıyayım.” diyorsanız, kapalı hücre tasarımı ile bakteri barındırmayan ve PVC, toksik plastikleştiriciler ve zararlı kimyasallar içermeyen bir mat:





Pratiğinizde blok ve kemer ihtiyacınız olabilir. Özellikle başlangıç seviyesindeyseniz pozları daha rahat yapılabilir hale getirmek için yakınlarınızda bulundurun derim.


Blok ve kemer tavsiyem:


Ayrıca www.stilefit.com web sitesinde pratiğiniz için ihtiyacınız olabilecek başka birçok ürün ve ekipmanı bulabilirsiniz.

  • Pratik yapmak için rahat ettiğiniz kıyafetler tercih edin. Ayağınıza çorap giymeyin. Yoga pratiğinde parmaklarınızı aktif şekilde kullanıyor olmanız önemli.

  • Pratik öncesinde duş almamaya özen gösterin. Bedeninizin yorgun ve motivasyonsuz hissetmesini neden olabilir.

Pratiğinizi gerçekleştirdiğiniz alan sizin enerjinizle dolar. Kullandığınız ürünlerden pratik sırasında gözünüzün gördüklerine kadar her şeyin pratiğinizin bir parçası olduğunu ve sizi yansıttığını unutmayın. Bu yüzden pratik alanınızı olabildiğince yalın tutun.


Pratiğe Başlarken


Mata çıkmak için motive olmayı beklemeyin. Mata çıkın ve bırakın gerisi gelsin. Yoga dersi seçimi yeni başlayanlar için oldukça önemli. Yapabileceğiniz derslerle başlamanız hem bedenen hem de zihnen daha iyi hissetmenizi sağlar. Yapabileceğinizden daha ileri dersler çalışmak yogaya yeni başlıyorsanız motivasyonunuzu bozabilir. Düzenli pratik yapıyorsanız zaten nasıl dersler seçeceğinize hakimsinizdir!

Haftada en az 4 gün asana pratiği yapmaya özen gösterin. 7 gün boyunca asana pratiği uygulayabilirsiniz. Pratiğe yeni başladıysanız günde 30 dakika ile 1 saat arasında, düzenli yapıyorsanız 2 saat veya üzeri çalışma yapabilirsiniz.


Meditasyon ve nefes çalışmalarını da her gün uygulayabilirsiniz. Meditasyonlarınızda oturuşunuzun rahat olması oldukça önemli. Benim de kullandığım, tamamen pamuklu kumaştan yapılmış meditasyon minderi tavsiyem;


1- Pratiğe mutlaka Suryanamaskar ile başlayın. Pratiğinizin kalitesini artıracaktır.



2- Ardından gelelim önereceğim başlangıç derslerine:

Yeni başlayanlar ve özellikle daha önce egzersiz geçmişi olmayanlar için özellikle Yoga Ultra Başlangıç Serisi’ni öneririm:



Ardından bu tarz dersler ile devam edebilirsiniz (Önerdiğim derslerin dışında bu kanallarda benzer birçok dersler mevcut. Onları da incelemeyi unutmayın!)






3- Bütünsel bir pratik için ders bittiğinde mutlaka nefes çalışması yapın. Unutmayın ki günün 24 saati nefes alış verişi yapıyoruz. Doğru nefes alıp vermeniz bu yüzden elzemdir!




4- Düzenli pratiğinizi oturttuktan bir süre sonra meditasyon pratiğini de derslerinizin sonuna eklemeye özen gösterin. Meditasyon çalışmaları hayata yaklaşımınıza başka kapılar açacaktır!



5- Yorgun günlerinizde pratiğe ara vermek yerine bedeninizi dinlendirecek ve enerjinizi yükseltecek şu dersleri deneyin:






Pratiği Tamamlarken


Pratik bittikten sonra kendinizi hızlıca toparlamak için 10-15 dakika sonra yemek yemek bedeninizin o besini daha iyi tüketmesine yardımcı olacaktır. Eğer pratik bittikten sonra aç hissetmiyorsanız yemek yememeyi tercih edebilirsiniz.

  • Pratiğin hemen ardından bir aceleniz yoksa duş almayın. Pratikte yarattığınız enerji bırakın biraz üzerinizde kalsın. Bedeniniz çok terlediyse teri biraz vücudunuza yayın. Bedeninizin parlaması ve tazelenmesi için bu ayrıntı önemli.

  • Pratik bittikten sonra üstünüzü değişebilirsiniz. Terli kıyafetlerinizle kalmayın.

  • Vakit bulduğunuz zamanlarda gün içerisinde yoga felsefesi üzerine sohbetleri dinleyebilirsiniz. Bu sohbetler pratiğinize üçüncü bir boyut katacaktır. Bunun için de size iki playlist:



  • Pratiğin ardından mutlak kısa bir sürede olsa biraz durun. Soluklanın. Aldığınız ve verdiğiniz nefesin keyfini çıkarın!

Bu yazıda Çetin Çetintaş, YogaKioo ve Serra Sağra Youtube kanalları kullanılmıştır.


Editör: Çetin Çetintaş

Comments


bottom of page