YogaKioo Dergi: Kendi kişisel Yoga yolculuğunuz nasıl başladı?
Sevim Parıltı: Kurumsalda çalışıyordum ve hayatımda hep spor vardı. Kurumsaldaki yoğunluğumdan ve iş yükümden dolayı çok agresif biriydim. Bunu tolere etmek için yoga yapmaya karar verdim. Bu yola başladıktan sonra bende olan değişimi görmem, yoluma devam etmem için müthiş bir ilham oldu.
Y.D: Yoga eğitmeni olmak sizin için ne demek?
S.P: Bir şeyi öğretiyor olmak beni çok mutlu ediyor. Yoga çok sevdiğim bir disiplin. Bunu öğrendiğimde kesinlikle öğretmem gerektiğini düşündüm. Eğitmen olabilmek için gerekli eğitimleri aldıktan hemen sonra kurumsalı bırakarak yoga eğitmenliği yapmaya başladım.
Y.D: Sizin için yoga öğretmenin ne zorlukları var?
S.P: Bu yolculukta insanın önce kendisinin bir süreçten geçmesi gerekiyor. Herhangi bir şeyi öğretmenin genel olarak zorluğu onu çok iyi özümsüyor olmak. Öğretttiğimiz şeyi tam anlamıyla benimsemediysek öğretmemiz de zorlu oluyor. Benim Almanca öğretmenliği geçmişim de olduğundan, öğretmenlik konusunda deneyimliyim. Bu yüzden özellikle zorlandığım bir başlık olmadı.
Y.D: Sarnıç gibi büyülü bir alanda yoga yaptırmak normal derslerinizden farklı bir deneyimiydi?
S.P: Kesinlikle! Böyle kalabalık bir topluluğa ders vermek benim için başlı başına çok güzel bir deneyim. Sarnıç atmosferi bunu daha da muhteşem kıldı. O alanı paylaştığımız insanların da bu atmosferden son derece etkilendiğini görmek çok keyifliydi. Yoga derslerimde zaten hep bir içsel yolculuğa çıkıyoruz ama sanki bu sefer o içsel yolculuk dışarıya da çokça yansıyan bir deneyimdi. Bunu da alanın o büyülü atmosferi sağladı.
Y.D: Gelelim bir süredir devam ettiğiniz Tertemiz Sohbet programına. Gülerek ve keyifle izlediğimiz bu program sizin için nasıl gidiyor?
S.P: Harika gidiyor! Kendimi, kendim gibi ortaya koyabileceğim bir alan olduğu için bu alanda keyifle ve özgürce bulunuyorum. Öğretmenim Çetin Çetintaş’ın da bana böyle bir alanı sunması beni daha da cesaretlendiriyor. Kendimi geliştirdiğimi, kendimi ortaya koyuşumu daha da parlattığımı görmek daha da ilerisini yapmak için beni cesaretlendiriyor. İnsan kendini kolaylıkla küçümsüyor. Böyle deneyimler kendimizi fark etmemize kapı açıyor. Çetin Çetintaş öğretmenim, bu yaşa kadar gerek eğitim gerek deneyimle sahip olduğum tüm özelliklerimi bir arada kullanabilmeme olanak sağlıyor. Bu sebeple minnettarım.
Y.D: Tertemiz Sohbet’in yorumlarına baktığımızda, izleyiciler arasında ikiye ayrılma durumu söz konusu. Bir grup size hayranken ve çok eğlenerek öğrendiklerini söylerken, bir grup program içerisinde eğleniyor ve bazı şeyleri espriye vuruyor olmanıza tepki gösteriyor. Bu konuda siz nasıl hissediyorsunuz?
S.P: Öncelikle bu başlı başına bir pratik, bunu biliyorum. Bunu kolaylıkla söylüyor olmamım sebebi de öğretmenimin bu konudaki hakim tavrı. Bazen beni çağırıyor “Haydi gel yorumları okuyalım” diyor (gülüyor). Böyle bir etkinliğimiz var yani. Bu durum da; kendimi kabul etmem, insanların benim hakkımdaki düşüncelerinin benim yapmak istediğim ve olduğum halime gölge düşürmesine izin vermemek konusunda beni geliştiriyor. Kimse kimseyi beğenmek ya da takdir etmek zorunda değil. Bir yandan da öğreniyorum ki, tam anlamıyla görünür olmak, herkesin bende gördüğüne izin vermekle mümkün. O yüzden bu süreç beni çok geliştiriyor diyebilirim.
Y.D: Yakın zamanda yeni planlar var mı?
S.P: Bu aralar yurtdışından Türkiye’ye yoga için gelmek isteyen kişilere dikkatimi verdim. Kioo Retreat Center’da dünyanın dört bir yanından gelen yogiler için İngilizce programların içerisine dahil oldum. Çok yakında Almanca etkinlikler de planlıyorum. Türkiye yoga konusunda ciddi bir büyüme ve gelişme içerisinde olduğundan, yoga turizmi de oluşmaya başladı. Bunu desteklemek, Türkiye’nin bu konuda yoganın bir merkezi olmasını sağlamak için çeşitli çalışmalara destek vermek ve oluşturmak adına katkılarım olsun istiyorum.
Comments