Zamanın Düzeni
Yeniden merhaba, tek bir dünyaya sığamayan sevgili YogaKioo Dergi okurları!
YogaKioo Dergi bu sayısıyla yine dopdolu! Başka dünyalara kapılar açılsın ve gerçek bilgi herkese ulaşsın diyerek çıktığımız bu yolda 3 ayı geride bıraktık bile. Ve şimdi 2. sayımızla yeniden sizlerle birlikteyiz. Zaman ne kadar da çabuk geçiyor değil mi?
Bu sayımızın konusu da bu! “Zaman”. Öğretiler, kitaplar ezelden beri Zaman’dan bahsediyor. İnsanlar Zaman’ı saatlere, aylara bölerek anlamaya çalışıyorlar. Şarkılarımızda Zaman’a göndermeler yapıyoruz. Filmlerde, kitaplarda Zaman’da seyahatleri anlatıyoruz. Bazen geçmişi düşünüp Zaman’ın su gibi aktığından, bazen de Zamanımızın hiç olmadığından yakınıyoruz. El duruşlarında bir dakika sonsuza kadar sürecekmiş gibi gelirken, sevdiğimiz bir dizi karşısında 40 dakika göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. Yani aslında hepimiz Zaman’ı farklı algılıyoruz...
Peki Zaman bu kadar hızlı akıp giden bir şey mi? Kadim bilgiler Zaman’ı nasıl açıklamışlar? Zaman’ın varlığından veya yokluğundan bahsedebilir miyiz? “Zaman” dediğimiz bu şeyin sırrı nedir gerçekten?
Bu sayıda yazarlarımız derginin her köşesinde bu konuyu farklı yönleriyle ele alıyorlar. Kütüphane bölümünde; Zaman, mekan ve an kavramlarını teknik olarak incelerken, bir yandan da bu tanımları Mahabharata ve Brahma Sutralar üzerinden açıklıyoruz. Ardından Karolin Fişekçi ile mağara resimlerinin yapıldığı dönemlere doğru zamanda bir yolculuğa çıkıyoruz ve oradan günümüze bakıyoruz. Bu sayıda aynı zamanda 60 yaşında yoga hayatına başlayan ve hepimize örnek olan Seçil İnal ile söyleşimiz de yer alıyor.
Murat Kemaloğlu, Premordiyal Yalnızlık adlı yazısında “Tekrar eden tarih değil mitolojidir!” diyor ve mitolojinin günümüze nasıl yansıdığını bize anlatıyor. Bu sırada asana pratiklerimizin ardındaki mitolojik hikayelere de bir göz atıyoruz.
Bu dönem aynı zamanda ateş dönemini geride bırakıp, toprak dönemine geçiş yaptığımız dönem. Yazarımız İnci Ünlü, köşesinde bize muladhara çakrayı anlatırken bir yandan döneme uygun pratiklerimizi ve toprağın özelliklerini öğreniyor, diğer yandan da Avatar’daki Toprak Krallığını anlamaya çalışıyoruz.
Bu dergiyle birlikte birçok bilgi, zamanın içinden bir yerlerden geldi ve sizinle buluşmayı bekliyor. Nereden ele alırsak alalım şöyle bir gerçek var ki, bilginin yolculuğu devam ederken zaman da bir yandan işlemeye devam ediyor.
Tik tak tik tak…
Nihan Ayşe Yaman