top of page
yogakioo-vektorel kopyası.jpg
  • Instagram

Huzur Veren Pratik: Yoga Nidra




Binlerce Yıllık Bir Pratik Olan Yoga Nidra Nedir?


Uyumadan gerçekleşen, derin dinlenme hali olarak tanımladığımız Yoga Nidra, sakinleştirici, yenileyici ve derin bir dinlenme hali sağlayan bir pratiktir. Uyguladıktan hemen sonra etkilerinizi göreceksiniz. Yoga Nidra, stresi yönetmek, kendinizi yenilemek ve rahatlatmak için yeni favori meditasyon tarzınız olacak.  Bu yazıda mistik bir yogi pratiği olan Yoga Nidra hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulacaksınız.


Yoga Nidra Nedir?


Yoga Nidra’dan Upanişadlarda ve Mahabharata’da binlerce yıl önce bahsedilmiştir.  Yoga Nidra, pratik yoluyla uyku ile uyanıklık arasında bir bilinç haline erişilmesidir. Bu uygulamada fiziksel, zihinsel ve duygusal anlamda rahatlama amaçlanır. Yoga Nidra’nın tam kelime karşılığı Yogik Uyku’dur. Yoga nidra yapan kişi rehberinin talimatlarını dinleyerek sakinleşmekte ve kendi iç dünyasına dair farkındalık kazanmaktadır. Niyet belirleme, beden tarama, imgeleme ve nefes farkındalığı gibi teknikler kullanılarak, insanı sakin ve huzurlu bir boyuta göturen bir pratiktir. 


Yoga Nidra sinir sistemi için hem düzenleyici hem de yenileyicidir. Uyku gibi derin bir dinlenme hali sağlar.

 

Yoga Nidra uygulaması kolay gibi gözükse de yatarak uygulandığı için zordur. Pratik boyunca uyumadan kalmak ciddi bir farkındalık gerektirir. Çoğu zaman kişi bu esnada uyuduğunu bile fark etmez. Bu süreçte gösterilen aşırı çaba istenilen dinlenme halini yaratmadığından, çabanın kontrollü ve gerektiği kadar olmasını sağlamak marifettir.


ama fazla olmamasını sağlamak marifettir. Sadece bunu bile öğrenmek, çaba hakkında kişinin hayatına büyük bir farkındalık getirir.


Yoga Nidra temelde iki farklı şekilde uygıulanır. Bunlardan ilki bir niyet belirlenerek, o niyetle dünya alemine ruhu çapalayarak, Bir diğeriyse niyet belirlenmeden, ruhun özgür hareketine izin verilerek.

 

Yoga Nidra’nın Ardındaki Bilim


Binlerce yıllık bu kadim pratik üzerine zaman içerisinde çokça veri toplanmıştır. Çalışmalardan biri (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926641001001069?via%3Dihub)  Yoga Nidra'nın depresif düzeyde eylem arzusuyla karakterize edildiğini buldu. Çalışma, denekler Yoga Nidra uygularken beynin prefrontal, serebellar ve subkortikal bölgelerinde kan akışının azaldığını buldu. (Beynin bu kısımlarının eylemle ilişkili olduğuna inanılmaktadır.) Çalışma, Yoga Nidra meditasyonu sırasında artan dopamin salınımını doğruladı; bu aynı zamanda eyleme hazır olma duygusunun azalmasıyla da ilişkilendirildi.


Diğer bir Çalışma (https://www.liebertpub.com/action/oidcCallback?idpCode=connect&error=login_required&error_description=Login+required&state=2o8sdoVJQIa4TG9hNbhl3eackvMwLtjgXG76PsZQGEg) Yoga Nidra'nın genellikle otonom sinir sistemi dengesinin bir göstergesi olarak uygulanan ve dolayısıyla genel sağlığın güçlü bir göstergesi olan kalp atış hızı değişkenliğini (HRV) artırdığını buldu. 


Yoga Nidra üzerine yapılan birçok bilimsel çalışma, birbirinden önemli faydaları olduğunu ortaya koymuştur.


Diğer bir çalışma (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S174438818308089?via%3Dihub) Yoga Nidra uygulamasının üniversite öğrencilerinin özgüven ve stres düzeyleri üzerindeki etkilerini ölçtü. Bulgular, Yoga Nidra'nın temel yaşam streslerini azaltabildiğini ve genel özgüveni artırabildiğini gösterdi.


Diğer bir çalışma (https://www.yogameditation.com/reading-room/pictures-of-the-brains-activity-during-yoga-nidra/) Yoga Nidra sırasında beyin aktivitesini ölçtüler ve deneklerin pratik yaparken oldukça rahat bir durumda (beynin uyku durumuna benzer) olduklarını buldular. İlginç olan şu ki, bu sonuçlar aynı zamanda katılımcıların tamamen bilinçli durumdayken aynı zamanda derin bir rahatlama içinde olduklarını da ortaya çıkardı. Başka bir araştırma (https://www.irest.org/irest-research) Yoga Nidra'nın stresi azaltmaya, ağrı yönetimini iyileştirmeye, cinsel saldırıyla başa çıkmaya, uyuşturucu bağımlılığının nüksetmesini azaltmaya ve daha fazlasına yardımcı olduğunu keşfettik diye belirtti.

 

Yoga Nidra’nın Faydaları


Bedensel ve zihinsel gerginlik çoğunlukla bir arada bulunan sorunlar. Yoga Nidra gibi hem bedeni hem de zihni gevşetme amacını taşıyan bir uygulama ile bu iki düzeyde de kontrollü bir gevşeme sağlamanız mümkün. Hayatınızda büyük değişimler yaratacak bu gevşeme tekniği sayesinde bedensel ve zihinsel anlamda şu faydaları sağlayabilirsiniz:


● Yoga nidra sayesinde kendi potansiyelinizin farkına varmanız ve bunu hayatınızın tüm alanlarına yansıtmanız mümkün. Bu pratik, kendi duygu ve düşüncelerinizi kabul etmenize, kendinizle barışmanıza ve zayıflıklarınızı aşmanıza yardımcı olabilir.


● Yoga Nidra stres ve anksiyete seviyelerini azaltabilir.


● Kronik olarak stres altında bulunmak vücudumuzun kortizol ve epinefrin gibi stres hormonları salgılamasına neden olur. Sürekli olarak bu hormonlara maruz kalındığında kalp rahatsızlıkları, kronik ağrılar, uyku bozuklukları ve başka kronik hastalıklar ortaya çıkabilir. Yoga Nidra stresi kontrol altına alarak vücut sağlığının ideal düzeyde kalmasına yardımcı olur.


● Yoga nidranın fiziksel sağlığa yönelik olumlu etkilerine dair yapılan araştırmalardan birinde diyabet hastaları üzerindeki etkileri incelenmiş. Bu araştırmaya göre düzenli olarak yoga nidra pratiği uygulamanın kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğu görülmüş.


Bedensel ve zihinsel arınma sağlayan bu kadim uygulama, hormonların düzenlenmesinde de fayda sağlayabilir.


Henüz Yoga Nidra pratik etmediyseniz, Çetin Çetintaş’ın Yoga Nidra Pratiğini uygulayabilirsiniz: https://youtu.be/GFDdJxn78lE?feature=shared

bottom of page