top of page

Bhagavad Gita ve Mahabharata



Günümüzde Bhagavad Gita’nın kökleri çok iyi bilinmediğinden, bu yazımda size Bhagavad Gita’nın nereden geldiğini kısaca açıklayacağım.


Mahabharata Nedir?


Mahabharata Kuru Klanı’nın hayat hikayesini anlatan, binlerce yıl öncesine dayanan dev bir yazıttır. Bu yazıt Ved Vyas tarafından kaleme alınmıştır. Mahabharata 18 kitaptan oluşur.


Bhagavad Gita Nedir?

Bhagavad Gita, Mahabharata’nın 18 kitabından 6.’sı olan Bhişma Parva’nın (diğer adıyla Bhişma’nın Kitabı) içinden çıkmıştır. Bhagavad Gita, Krişna ve Arjun arasındaki diyalogları içerir. Bu diyalogları değerli kılan, Krişna’nın yoga halinde bütün bu cümleleri sarf etmesidir. Yani evrenle bütünleşme halinin bir örneği olması ve ana kaynaktan bu yöntemleri dile getirmesidir. Mahabharata’nın ilerleyen bölümlerinde Arjun aynı konuşmaları Krişna’dan yeniden yapmasını istediğinde, Krişna “O an yogaydım. Şu an o kelimeleri yeniden aynı şekilde sarf edemem.” şeklinde açıklar.


Bhagavad Gita Mahabharata’dan Nasıl Ayrılmıştır?


Bhagavad Gita’yı değerli kılıp Mahabharata’nın içinden ayıran şey sadece yogayı anlatarak evrenle kişinin nasıl bir olacağını açıklaması değil, insanların 6 bin sayfayı aşan bir yazıtı okuyacak vakitlerinin olmaması ve bu yüzden hap şeklinde Bhagavad Gita’yı yutmayı tercih etmeleridir.

İşin özünde Bhagavad Gita, Mahabharata içinden çekip çıkarılmamıştır. Bilgi dolu bu yazıt tıpkı bir okyanus gibi dizayn edilmiştir ve kitabın Bhagavad Gita gibi bölümleri insanlığı beslemek için dışarıya doğru çağlayarak akar. Bu akış doğal olarak onu daha görünür kılar.

Her şeyin ötesinde, içindeki bu kıymetli bilgiler ne kadar görünmez kalabilir ki? Arjun içinde bulunduğu savaşın sebebini ve bunun yaratacağı etkileri, ölüm ve şiddeti, yaşamın amacı gibi soruların cevaplarını ararken, tüm insanoğlunun derdine de derman oluyor.


Editör: Çetin Çetintaş

Comentários


bottom of page