Bedenimizin, zihnimizin ve ruhumuzun yaşamla daha uyumlu ve daha dingin olmasında beslenmenin önemi göz ardı edilemez.
Evrensel prensibin 3 niteliğinden (gunalar) biri olan Sattva, kelime anlamı olarak uyum demektir. Sattvik beslenme ise bu tanımdan yola çıkarak fiziksel ve zihinsel olarak daha sakin, daha huzurlu, stabil, saf ve dengede kalmamıza yönelik olarak düzenlenen, bedene ve zihne içsel huzur ve dengeyi getirmeyi araştıran bir beslenme şeklidir.
Bu beslenme şekli yaşam enerjimizi yükselten, içerik olarak daha sağlıklı, daha hafif ve aynı zamanda doyurucu besinler içerir.
Sattva’yı arttıran besinler tüketirken, diğer 2 nitelik olan rajasik (uyarıcı) besinleri ölçülü bir şekilde tüketmeye çalışır, tamasik (tembellik veren) besinleri ise tüketmekten tamamen kaçınırız.
Peki Bu Besinler Nelerdir?
Rajasik besinler grubuna, bedende harekete geçirici etkiyi artıran fazla baharatlı yiyecekleri ve kahve gibi uyarıcı etkisi güçlü içecekleri verebiliriz. Tamasik besinlere ise örnek olarak fazla pişmiş, fazla beklemiş (24 saatten fazla) ve işlenmiş besinler, konserve veya donmuş yiyecekler, et, tavuk, balık, peynir, yoğurt, kefir gibi hayvansal ürünler, soğan, sarımsak, mantar, alkol ve sirkeyi verebiliriz. Her ne kadar soğan ve sarımsak tamasik besinler arasında yer alsa da, bedende antibiyotik etki göstermeleri sebebiyle özellikle hastalık dönemlerinde bu beslenme sistemi içerisinde kullanılabilirler.
Sattvik Beslenme Sistemi İçerisinde Neler Tüketilebilir?
Tahıllar: Karabuğday, buğday, mısır, arpa, pirinç, yulaf, kinoa
Tohumlar: Keten tohumu, chia, kenevir tohumu, susam, çörek otu, haşhaş tohumu
Kuruyemişler: Fındık, badem, ceviz, kaju, ay çekirdeği, kabak çekirdeği
Baklagiller: Mercimek, fasulye, maş fasulyesi, nohut
Meyveler: Hem kuru hem de taze mevsim meyveleri
Sebzeler: Tüm mevsim sebzeleri
Baharatlar: Tüm baharatlar (özellikle sindirimi desteklemek için gereklidir)
Doğal tatlandırıcılar: Bal, hindistan cevizi şekeri, pekmez, akçaağaç şurubu vb. (işlenmiş beyaz şeker tüketilmemelidir)
Editör: Gökay Su
Kommentare